Czy na paragonie lub fakturze ujmuje się osobno pozycje dowozu i opakowania
W praktyce np. w branży gastronomicznej – często można spotkać się z osobnym ujmowaniem na fakturze czy paragonie kosztów opakowania, czy dowozu. W konsekwencji są one opodatkowywane najczęściej podstawową stawką VAT. Sprawdźmy więc, jak prawidłowo ujmować na fakturze lub paragonie koszty dowozu i opakowania.
Wydawane przez fiskusa interpretacje indywidualne dowodzą, że przedstawione na wstępie postępowanie nie jest prawidłowe. Nie jest zatem uzasadnione dokumentowanie sprzedaży dań gastronomicznych na wynos, wykazując (na paragonie lub fakturze) w odrębnych pozycjach usługę podstawową i usługi dodatkowe.
Testuj Portal Biur Rachunkowych i magazyn Biuro Rachunkowe w praktyce przez 14 dni bezpłatnie.
To kompleksowy serwis ekspercki przeznaczony specjalnie dla właścicieli biur rachunkowych, który oferuje:
- Portal Biur Rachunkowych – aktualności, zmiany, komentarze (w podziale na 12 zagadnień tematycznych), porady
- Magazyn papierowy i elektroniczny
- Indywidualne konsultacje z ekspertami
- Osobistego Opiekuna
- Codzienne newslettery
- Materiały „na życzenie”
- E-booki, zestawienia, narzędzia