W praktyce np. w branży gastronomicznej – często można spotkać się z osobnym ujmowaniem na fakturze czy paragonie kosztów opakowania, czy dowozu. W konsekwencji są one opodatkowywane najczęściej podstawową stawką VAT. Sprawdźmy więc, jak prawidłowo ujmować na fakturze lub paragonie koszty dowozu i opakowania.
Wydawane przez fiskusa interpretacje indywidualne dowodzą, że przedstawione na wstępie postępowanie nie jest prawidłowe. Nie jest zatem uzasadnione dokumentowanie sprzedaży dań gastronomicznych na wynos, wykazując (na paragonie lub fakturze) w odrębnych pozycjach usługę podstawową i usługi dodatkowe.
Wiedza i Praktyka Sp. z o.o.
ul. Łotewska 9a,
03-918 Warszawa
Centrum Obsługi Klienta
Czynne: pn-pt w godz. 8:00-16:00
Telefon: 22 518 29 29
Fax: 22 617 60 10
Email: [email protected]
Wydawnictwo Wiedza i Praktyka ul. Łotewska 9a 03=918 Warszawa Centrum Obsługi Klienta Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00 Telefon: 22 518 29 29 Fax: 22 617 60 10 [email protected] Wiedza i Praktyka ul. Łotewska 9a 03=918 Warszawa Centrum Obsługi Klienta Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00 Telefon: 22 518 29 29 Fax: 22 617 60 10 [email protected] Wiedza i Praktyka ul. Łotewska 9a 03=918 Warszawa Centrum Obsługi Klienta Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00 Telefon: 22 518 29 29 Fax: 22 617 60 10 [email protected]