Jak obliczyć pensje pracowników w czasie zamknięcia placówek gastronomicznych w związku z koronawirusem?

Izabela Nowacka

Autor: Izabela Nowacka

Dodano: 3 kwietnia 2020
Pytanie: Mamy wątpliwości dotyczące sytuacji gdy musimy zamknąć nasze placówki gastronomiczne z uwagi na realne zagrożenie koronawirusem. Jakie wynagrodzenie w tym momencie płaci pracodawca? Czy przestojowe? Jeżeli tak, to czy pracownik może w tym okresie korzystać ze zwolnienia lekarskiego lub urlopu wypoczynkowego?

Pytanie: Mamy wątpliwości dotyczące sytuacji gdy musimy zamknąć nasze placówki gastronomiczne z uwagi na realne zagrożenie koronawirusem. Jakie wynagrodzenie w tym momencie płaci pracodawca? Czy przestojowe? Jeżeli tak, to czy pracownik może w tym okresie korzystać ze zwolnienia lekarskiego lub urlopu wypoczynkowego?

Testuj Portal Biur Rachunkowych i magazyn Biuro Rachunkowe w praktyce przez 14 dni bezpłatnie.

To kompleksowy serwis ekspercki przeznaczony specjalnie dla właścicieli biur rachunkowych, który oferuje:

  • Portal Biur Rachunkowych – aktualności, zmiany, komentarze (w podziale na 12 zagadnień tematycznych), porady
  • Magazyn papierowy i elektroniczny
  • Indywidualne konsultacje z ekspertami
  • Osobistego Opiekuna
  • Codzienne newslettery
  • Materiały „na życzenie”
  • E-booki, zestawienia, narzędzia
Oferta specjalna »

Logowanie:

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Izabela Nowacka

Autor: Izabela Nowacka

Ekonomista, specjalizuje się w prawie pracy, ubezpieczeniach społecznych i prawie podatkowym. Autorka licznych publikacji z zakresu rozliczania wynagrodzeń, współpracuje z wieloma wydawnictwami, jest autorką publikacji m.in. w Rzeczpospolitej, Monitorze Prawa Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, Monitorze rachunkowości budżetowej
Słowa kluczowe:
ochrona wynagrodzenia