Stawka VAT dla sprzedaży wyrobów wędliniarskich
Podatnik prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą. Zajmuje się produkcją i sprzedażą wyrobów wędliniarskich opodatkowanych 5% stawką VAT (PKWiU CN 10.13.11.0 10.13.14 10.13.15 101311 tj. szynki, kiełbasy, kaszanka, polędwica, boczek, salceson, bekon, żeberka wędzone). Czy powinien stosować kod CN 16010091 kiełbasy, 16024110 szynki? Czy powinien od 01.02.2022 r. stosować obniżone stawki VAT do stawki 0%?
Testuj Portal Biur Rachunkowych i magazyn Biuro Rachunkowe w praktyce przez 14 dni bezpłatnie.
To kompleksowy serwis ekspercki przeznaczony specjalnie dla właścicieli biur rachunkowych, który oferuje:
- Portal Biur Rachunkowych – aktualności, zmiany, komentarze (w podziale na 12 zagadnień tematycznych), porady
- Magazyn papierowy i elektroniczny
- Indywidualne konsultacje z ekspertami
- Osobistego Opiekuna
- Codzienne newslettery
- Materiały „na życzenie”
- E-booki, zestawienia, narzędzia