Poznaj ważny wyrok TSUE dotyczący stawki VAT na żywność typu fast food
Trybunał UE wydał wyrok w polskiej sprawie dotyczącej stawki VAT przy wydawaniu gotowych posiłków do spożycia. Był on długo wyczekiwany przez branżę gastronomiczną. Poznaj skutki tego wyroku i zobacz, jakie stawki VAT obowiązują w fast foodach i czy TSUE rozwiał wszystkie wątpliwości podatników.
1 lipca 2016 r. Ministerstwo Finansów wydało interpretację ogólną, która wywołała duże zamieszanie wśród podatników z branży gastronomicznej. Wiele wątpliwości pojawiło się w odniesieniu do tego, czy zastosować stawkę VAT w wysokości 5% czy 8%.
Gastronomia i stawki VAT
W okresie wydawania interpretacji ogólnej art. 41 ust. 2 brzmiał: „Dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7% , z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1”.
Z kolei art. 41 ust. 2a wskazuje, że dla towarów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy stawka podatku wynosi 5%.
W pozycji 28 załącznika nr 10 znajdowała się w okresie wydania interpretacji ogólnej pozycja nr 28, tj. gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% (ex. 10.85.1).
Następnie w rozporządzeniu ministra finansów z 23 grudnia 2013 r. w sprawie towarów i usług, dla których obniża się stawkę podatku od towarów i usług, oraz warunków stosowania stawek obniżonych wskazano, że stawkę podatku wymienioną w art. 41 ust. 1 ustawy obniża się do wysokości 8% dla m.in. towarów i usług wymienionych w załączniku do rozporządzenia. W załączniku z tym znajdują się towary z tabeli poniżej.
Problemem stają się więc posiłki, ponieważ nie było jasne, czy stanowią one towary objęte stawką 8%, czy 5%.
W interpretacji ogólnej MF wskazał, że dla określenia prawidłowej stawki podatku, jaka ma zastosowanie przy sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne, należy prawidłowo zaklasyfikować tę czynność wg PKWiU.
Dla uznania, czy dana czynność będzie zaliczona do klasy PKWiU 10.85 „Gotowe posiłki i dania”, czy do działu PKWiU 56 „Usługi związane z wyżywieniem” istotne jest, czy oferowane produkty są w pełni przyrządzone i serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia, czy też nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, np. są zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż.
Tabela nr. 1
Usługi związane z wyżywieniem (PKWiU ex 56), z wyłączeniem sprzedaży: |
1) napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2%, |
2) napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%, |
3) napojów, przy przygotowywaniu których jest wykorzystywany napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju, |
4) napojów bezalkoholowych gazowanych, |
5) wód mineralnych, |
6) innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką, o której mowa w art. 41 ust. 1 ustawy |
Jakie były wnioski z wydanej interpretacji ogólnej MF
Posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, nie mogą korzystać z 5% stawki VAT (na podstawie art. 41 ust. 2a w związku z poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy o VAT), ponieważ nie są klasyfikowane w grupowaniu PKWiU 10.85.1.
Produkty takie są opodatkowane 8% stawką VAT na podstawie § 3 ust. 1 pkt 1 w związku z poz. 7 załącznika do rozporządzenia w sprawie stawek VAT (z zastrzeżeniem wyjątków wskazanych w tej pozycji załącznika, do których ma zastosowanie podstawowa stawka podatku, której wysokość do 31 grudnia 2016 r. wynosi 23%).
Zdaniem MF w przypadku działu 56 Działalność usługowa związana z wyżywieniem Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007) – dział ten obejmuje działalność usługową związaną z zapewnianiem pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach, włączając restauracje samoobsługowe i oferujące posiłki „na wynos”, z lub bez miejsc do siedzenia. Nie jest tu istotny rodzaj obiektu serwującego posiłki, ale fakt, że są one przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji.
Jakie stanowisko zajął TSUE w sprawie stawki VAT na fast food
TSUE zwrócił uwagę, że dla kwalifikowania transakcji jako restauracyjnej czy cateringowej ma znaczenie, jakie są usługi wspomagające. Zatem jeśli klient nie korzysta z usługi polegającej na obsłudze kelnerskiej, wtedy taką usługę traktujemy jako dostawę towarów.
W konsekwencji pojęcie „usługi restauracyjne i cateringowe” będzie oznaczało podawanie posiłków przez podmiot, w którym znajduje się obsługa oraz wyposażenie związane z tym posiłkiem, np. stoliki. Z kolei jeśli klient zdecyduje się na konsumpcję poza lokalem lub miejscem, gdzie udostępnione są dodatkowe elementy, wtedy mamy do czynienia z dostawą żywności opodatkowaną 5% stawką VAT.
Ocena powiązanych okoliczności, które mają znaczenie, czy dane świadczenie stanowi usługę restauracyjną lub cateringową pozostaje jednak nadal w ocenie sądu krajowego, zatem nie rozstrzyga jednoznacznie tej kwestii.